Löneväxling med förvaltning genom Collectum innebär att pensionen placeras i det fria valet i din ITP 1/ITPK. Anmälan, ändring av belopp samt avslut av löneväxling gör du inloggad på nordeanode.se. Placering och förvaltning av premien sker i det försäkringsbolag där du valt placering av den fria delen i ITP 1 eller försäkringsbolaget som du valt för din ITPK. Har du ITP 1 via din anställning och väljer att löneväxla så tappar du avsättningar till din ordinarie ITP 1 pension. Avsättning till ITP 1 beräknas på den så kallade kontanta utbetalda bruttolönen. För att du inte ska förlora någon pension på att löneväxla läggs motsvarande belopp på till din löneväxling. Det betyder att den premie som du går miste om till din ordinarie ITP 1-avsättning läggs på till den premie som din arbetsgivare betalar för din löneväxling.

Dina extra insättningar omfattas av samma regler för utbetalning som din ordinarie ITP 1/ITPK.

Återbetalningsskydd och förmånstagarförordnandet är samma som för din ordinarie ITP. För att ändra dina val om försäkringsbolag eller återbetalningsskydd loggar du in på collectum.se.

Gör såhär för att ansöka om löneväxling genom Collectum:

• Logga in på nordeanode.se.
  • Gå till "Pension" och "Löneväxling".
  • Välj "Gå vidare".
  • Ange vilket bruttolöneavdrag du ska göra. Då visas månadssparandet som betalas extra till en tjänstepension samt effekten på din lön efter skatt.
  • Välj hur ditt sparande ska placeras.
  • Bekräfta eller ändra din ekonomiska profil.
  • Signera ansökan med BankID. När detta är gjort får din arbetsgivare ett meddelande och kan godkänna din ansökan om löneväxling.

Tänk på att registrera din önskade löneväxling i god tid. Godkänner din arbetsgivare ansökan om löneväxling senast den sista dagen i månaden blir den aktiv från månaden efter.